Brug af pejsen

 

Gode råd om brugen af udepejs

Når De har købt en DanMex lerpejs, har De anskaffet Dem et kvalitetsprodukt, som vi er overbevist om, De vil få megen glæde af. For at få det fulde udbytte af pejsen bør De læse denne information grundigt igennem. Pejsen er en udendørs lerpejs og er ingen brændeovn. Den er ingen primær varmekilde, men skaber stemning og hygge på terrassen. Samtidig afgiver pejsen strålevarme til glæde for de, der sidder omkring den, og så er det en sjov måde at lave sin grillmad på!
Nedenfor er nævnt væsentlige punkter i forbindelse med brugen af pejsen, men disse ord fortæller ikke alt – læs venligst den medsendte brugervejledningen omhyggelig igennem.

Forberedelse

Fyld alm. sand i bunden af lerpejsen, vi anbefaler 10 cm. Sandets primære formål er at beskytte bunden af pejsen mod direkte og vedvarende ildkontakt og desuden vil ilden komme op i synshøjde.

Optænding

Brug aldrig flydende væske til optænding – kun tændblokke eller aviser. Start med at lave ca. 10 mindre bål i pejsen over en periode, så pejsen langsomt hærdes. Fyr op midt i pejsen. Små bål varmer pejsen op på under 30 min. Større bål kan ikke anbefales uanset størrelsen på pejsen, da man ikke vil få væsentlig mere varme ud af en voldsom opfyring. Når pejsen er så varm, at man ikke kan holde en hånd på den, skal ilden blot holdes ved lige, ligesom brændeovnen i stuen. Træ anbefales som brænde i pejsen, anvend IKKE briketter – de afgiver for meget strålevarme og det kan være med til at nedbryde pejsen meget hurtig. Brug aldrig vand til at slukke ilden med. Lad i stedet pejsen brænde færdig eller sluk ilden med sand.

Levetid

Havepejsens levetid er afhængig af brugerens måde at tænde op i pejsen, ligesom forståelse for teknikken med ”at holde ilden ved lige” er af stor betydning. En lerpejs kan overfyres, hvilket reducerer dens levetid. Der er set pejse på 1-2 år hvor man tydeligt fornemmer at de har haft et hårdt liv på grund af forkert varmestyring. Men der er også set endda en hel del pejse som bliver 8-10 år. Så hvor lang tid man har pejsen er meget afhængig af brugeren!

Vinter opbevaring

På grund af risiko for frostskade anbefaler vi, at pejsen om vinteren opbevares tørt; stil den f.eks. i et cykelskur, en garage, en carport eller en overdækket terrasse. Står den ude hele vinteren hvor den er udsat for sne, regn, slud og frostgrader, risikerer man at den kan revne eller skalle af når vejrliget kombineres. Det er derfor en rigtig god ide at forholde sig til dette når vinteren kommer tæt på. Frost gør ikke noget alene – men kombineret med vand eller sne er der risiko for brud

Sikkerhed

Vær opmærksom på, hvor lerpejsen står, når den tages i brug. Pas på at den ikke står i nærheden af fx stråtag eller andet let antændeligt materiale uden ekstra afskærmning. Afhængig af hvilken træsort man anvender, kan der springe gnister ud af åbningen. Placer pejsen på foden og altid på et jævnt underlag. Stilles pejsen uden fod på træ, vil den kunne lave mærker i træet. Sæt ikke pejsen for tæt på planter o.lign. som ikke kan tåle strålevarmen. Pas på ved mindre børns leg i nærheden af den, når den er tændt.

Udførlig vejledning i den medsendte pejs

Når De køber en havepejs hos DanMex medsendes en yderst detaljeret brugervejledning, som supplerer teksten på denne side fortrinligt. Dog må teksten på denne web side ikke stå alene. Skulle der være tvivlsspørgsmål, så er De altid velkommen til at kontakte DanMex for gode råd.